Het programma

9 november 2014 - Stompwijk, Nederland

Vliegtuig  Vertrek - Aankomst Quito Quito

2   Quito Quito

3  Openbaar vervoer  Quito - Otavalo Otavalo

4   Otavalo Otavalo

5  Openbaar vervoer  Otavalo - Quito Quito

6  Openbaar vervoer  Quito - Amazonewoud Cotococha

7   Amazonewoud Cotococha

8   Amazonewoud Cotococha

9  Openbaar vervoer  Amazonewoud - Baños Baños

10   Baños Baños

11   Baños Baños

12  Openbaar vervoer  Baños - Riobamba Riobamba

13   Riobamba Riobamba

14  Openbaar vervoer  Riobamba - Cuenca Cuenca

15   Cuenca Cuenca

16   Cuenca Cuenca

17  Openbaar vervoer  Cuenca - Vilcabamba Vilcabamba

18   Vilcabamba Vilcabamba

19   Vilcabamba Vilcabamba

20  Openbaar vervoer  Vilcabamba - Piura Piura

21  Openbaar vervoer  Piura - Chiclayo Chiclayo

22   Chiclayo Chiclayo

23  Openbaar vervoer  Chiclayo - Trujillo - Huanchaco Huanchaco

24   Huanchaco Huanchaco

25  Openbaar vervoer  Huanchaco - Lima Lima

26   Lima Lima

27  Openbaar vervoer  Lima - Huacachina Huacachina

28  Openbaar vervoer  Huacachina - Nazca Nazca

29  Openbaar vervoer  Nazca - Arequipa Nachtbus

30   Arequipa Arequipa

31   Arequipa Arequipa

32  Bus  Arequipa - Colca Canyon Chivay

33  Bus  Colca Canyon - Arequipa Arequipa

34  Openbaar vervoer  Arequipa - Tacna - Arica Arica

35  Openbaar vervoer  Arica - San Pedro de Atacama nachtbus

36   San Pedro de Atacama San Pedro de Atacama

37  4WD  Salar de Uyuni Laguna Colorada

38  4WD  Salar de Uyuni Bellavista

39  4WD  Salar de Uyuni Uyuni

40  Openbaar vervoer  Uyuni - Potosí Potosí

41   Potosí  Potosí  

42  Openbaar vervoer  Potosí - Sucre Sucre

43   Sucre Sucre

44  Openbaar vervoer  Sucre - La Paz nachtbus

45   La Paz La Paz

46   La Paz La Paz

47  Openbaar vervoer  La Paz - Puno Puno

48   Puno Puno

49   Puno Puno

50  Openbaar vervoer  Puno - Cuzco Cuzco

51   Cuzco Cuzco

52   Cuzco Cuzco

53   Cuzco Cuzco

54   Cuzco Cuzco

55   Cuzco Cuzco

56   Cuzco Cuzco

57  Vliegtuig  Vertrek Cuzco - Lima - Amsterdam/Brussel Vliegtuig

58   Aankomst Aankomst

Dag-tot-dag beschrijving

^Dag 1 : Vertrek - Aankomst Quito

Je vliegt naar Quito, waar je afhankelijk van het vluchtschema in de middag of de volgende ochtend aankomt en jouw Ecuador, Peru, Bolivia en Chili rondreis begint.

 

Quito, de hoofdstad van Ecuador, ligt op 2850 meter hoogte in een uitgestrekte vallei met een aangenaam klimaat. De 'stad van de eeuwige lente' is het kloppend hart van de Ecuadoriaanse Andes. Doe het echter bij aankomst rustig aan, je lichaam moet zich immers aan de ijle lucht aanpassen (zie ook de opmerkingen over Hoogteziekte).

Lees verder

^Dag 2 : Quito

Vandaag heb je de hele dag vrij om Quito en omgeving te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Plaza de la Independencia, het plein van de onafhankelijkheid met haar regeringspaleis en oude kathedraal waar de grote generaal en vrijheidsstrijder Antonio José de Sucre ligt begraven. Ben je geïnteresseerd in pre-Columbiaanse culturen, bewonder dan de fraai geëxposeerde relikwieën van aardewerk, textiel, zilver en goud in het Museo del Banco Central of duik de rijke geschiedenis in van Quito met zijn vijftal aanwezige geestelijke ordes in het in 1999 geopende museum Museo de la Ciudad. Zoek je meer rust en ruimte ga dan naar één van de vele ruim opgezette stadsparken.

Lees verder

^Dag 3 : Quito - Otavalo

Je rijdt met de bus in ongeveer twee uur naar Otavalo. Je verblijft hier twee nachten; er is genoeg te doen in en rondom het stadje! Zo kun je in circa veertig minuten per bus het nabijgelegen kratermeer Laguna de Cuicocha bezoeken. De kleurenpracht en soortendiversiteit aan bloemen in dit páramogebied zullen je verrassen. Penseeltjes, hertengewei, taxo en penco's, ze komen er allemaal voor. Wellicht dat je de bergkolibrie tegenkomt die zich op deze hoogte aan de zonnige zijde van berghellingen ophoudt. Ook zou je de omgeving van het San Pablo-meer kunnen verkennen. De zeer vruchtbare grond rondom dit meer heeft veel indiaanse boeren aangetrokken. Zij verbouwen de grond met wortelgewassen en maïs. Varkens en koeien lopen rond terwijl thuis vaak tapijten, sjaals en truien en ander textiel wordt geweven. Bij mooi weer zie je in het San Pablo-meer de weerspiegeling van de Imbabura, de berg die de indianen vereren.

Lees verder

^Dag 4 : Otavalo

Otavalo ontleent haar naamsbekendheid aan de ruim vierhonderd jaar oude markt waar de indianen uit de omgeving op afkomen om hun handelswaar aan te prijzen, variërend van truien, poncho's, tapijten van geweven lamawol, vilten- en panamahoeden, blouses, sieraden, zelfgemaakte olieverf-schilderijen tot eenden, kippen en de nationale lekkernij, de cavia.

Daarnaast vormt de markt, net zoals alle andere markten in Ecuador, een vast ontmoetingspunt. Je hebt de hele dag de tijd om al struinend de pleintjes en straten af te lopen op zoek naar een paar mooie souvenirs, plaatjes voor het fotoalbum of gewoon om de Otavaleños te bewonderen die nog steeds met trots hun klederdracht en cultuur in stand houden.

Lees verder

^Dag 5 : Otavalo - Quito

Vandaag vervolg je je Ecuador rondreis weer terug naar Quito. Zo'n twintig kilometer ten noorden van Quito ligt Mitad del Mundo, de plaats waar de evenaar loopt. De Fransman De la Condamine zat er met zijn Geodysiaanse missie in 1742 zo´n 300m naast. Op deze evenaar staat nu een groot massief bouwwerk waarin een museum is gevestigd waar de rijke tradities en leefwijzen van diverse indiaanse etnische groeperingen worden getoond. De echte evenaar loopt over de site van het nabij gelegen kleine museum Inti-Nan, dit kun je zelf ervaren door deel te nemen aan verschillende experimentjes. In het uit de 19e eeuw daterend indiaans lemen huis leefde eens een Quitus-familie en cavia's. De nakomelingen van deze cavia (cuy) leven er nog steeds. Bij elk belangrijk Ecuadoriaans feest staan ze op tafel: gegrild wel te verstaan.

Lees verder

^Dag 6 : Quito - Amazonewoud

Met de bus reis je oostwaarts de Andes-bergketen tegemoet. Met enig geluk zie je bij helder weer de besneeuwde top van de hoogste actieve vulkaan ter wereld, de Cotopaxi (5895 meter) die fier boven het landschap uitsteekt. Het groene landschap gaat langzaam over in de paramo: stugge grassoorten, hier en daar wat struikjes en kleine boompjes. De bus slingert langzaam omhoog op de goed geasfalteerde wegen om de Papallacta-pas op 4300 meter hoogte te bedwingen.

Daarna daal je af richting de uitgestrekte groene vlaktes: het Amazonewoud. Na het plaatsje Tena te zijn gepasseerd, steek je de Naporivier over en rijd je langs de zuidoever dieper het regenwoud in. Het avontuur begint.

 

De oorsprong van het woord 'Amazone' stamt af van de mythische Griekse vrouwelijke oorlogsstrijders waarvan men beweert dat zij een borst amputeerden omdat deze in de weg zat bij het pijl en boogschieten. Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw als eerste westerlingen het Amazonewoud verkenden, werden zij aangevallen door langharige indianen, vrouwen dacht men. De link met de gevreesde Griekse strijdsters was gelegd.

 

De Cotococha-lodge (of vergelijkbare accommodatie) ligt prachtig aan de oever van de Arajunorivier, een relatief rustige stroom die uitmondt in de imposante Naporivier, een van de grote voorlopers van de Amazone. Er zijn hier nog prachtige stukken primair woud te bezichtigen. Dankzij het nabij gelegen opvangcentrum AmaZOOnico heb je hier een redelijke kans om (zoog)dieren te zien.

 

De lodge bestaat uit moderne cabañas, woningen op palen die zijn opgebouwd uit pambil (palmboom). De buitenkant is met muskietennet afgedekt. Elke cabaña is voorzien van één of twee bedden met goed beddengoed, een eigen toilet en douche met warm water. Elke kamer beschikt over een balkon met zitje. De verlichting bestaat uit olielampen en kaarsen zoals het in het Amazonewoud ook hoort. De maaltijden tijdens het verblijf in de jungle zijn in de reissom inbegrepen (diner dag 6  t/m ontbijt dag 9), evenals alle excursies. Lees verder^Dag 7 : Amazonewoud

Tijdens de vrije dagen staat een keur aan excursies op het programma die allemaal worden begeleid door een lokale natuurgids. Afhankelijk van weersomstandigheden, mogelijkheden in de nabijheid van de lodge en de voorkeuren van de groep en de gids zelf, wordt een keuze gemaakt uit de vele mogelijkheden die dit prachtig stukje Amazonewoud te bieden heeft.

 

Je kunt bijvoorbeeld een wandeltocht maken naar het dichtbij gelegen Selva Vida-reservaat (een beschermd stuk regenwoud). In dit reservaat bevindt zich ook AmaZOOnico, een opvangcentrum voor gewonde en/of gesmokkelde dieren zoals apen, toekans, agoutis, slangen, kaaimannen, tapirs en nog veel meer. Ook kun je een indiaanse Quichua-gemeenschap bezoeken om te weten te komen hoe zij gebruik maken van de blaaspijp en hoe de lokale gefermenteerde drank 'chicha' wordt bereid. De lokale gids vertelt je alles over medicinale planten en hun toepassingen, als ook over de bijzondere fauna van het regenwoud. Tot de alternatieve activiteiten behoren: vissen of 'tuben' (per rubberband de rivier afdrijven). Ook een dag raften behoort tot de mogelijkheden (niet inclusief). Verder kun je er heerlijk zwemmen of (leren) zoeken naar goud aan de oevers van de Naporivier. Na de avondmaaltijd staat voor de echte avonturiers nog een nachtelijke wandeltocht door het regenwoud op het programma. Lees verder^Dag 8 : Amazonewoud

Het wandelen in de jungle is voor velen een zeer bijzondere ervaring. De duizenden tinten groen en de vreemde geluiden zullen je ogen en oren verbazen. In tegenstelling tot wat velen denken, valt het met de ondoordringbaarheid van het tropisch regenwoud alleszins mee. Het groene bladerdak, op circa veertig meter hoogte, ook wel ’canopy’ genoemd, dient als een soort koepel ter bescherming van de hieronder levende bio-mechanismen. Omdat slechts één procent van het zonlicht de grond bereikt, ontbreekt het noodzakelijke licht voor een dikke begroeiing. Met rubberlaarzen, die ter plaatse worden verstrekt (tot maat 46!), trek je er een paar uur op uit. Ontdek onder begeleiding van de lokale natuurgids hoe de Quichuas in symbiose leven met het regenwoud. Welke boom is geschikt voor het maken van kano’s? Welke bomen en planten bezitten een geneeskrachtige werking? Zijn ze giftig? Ooit van de hallucinogene thee ’ayahuasca’ gehoord? Dit extract uit lianen en plantensoorten vormt een belangrijke relikwie bij meditaties en riten van sjamanen.

Lees verder

^Dag 9 : Amazonewoud - Baños

Na het ontbijt rijd je in ruim 3 uur en langs een mooie route naar Baños. Zorg in ieder geval dat je het laatste stuk van de rit wakker blijft, want dan duikt de bus de Andes in wat spectaculaire plaatjes oplevert. Al kronkelend baant de bus zich een weg omhoog langs de Rio Pastaza. Het tropisch regenwoud maakt weer plaats voor het groene en vochtige Andesnevelwoud.

 

Na het inspannende jungle-avontuur kom je in het sfeervolle Andesplaatsje Baños (1800 meter) lekker tot rust. De circa 20.000 inwoners in Baños wonen tussen twee groene bergreeksen in, gelegen aan de voet van de Tungurahua. Deze vulkaan, wier Quichua-naam 'kleine hel' betekent, verwarmt het water van de natuurlijke baden waar Baños haar naam aan ontleent. Wil je niet over de hoofden lopen, bezoek deze baden dan vroeg in de ochtend. De relaxte sfeer die een warmwaterbad op je uitoefent, straalt het hele dorp uit. Je hebt er talloze restaurantjes, je kunt er heerlijk bruin brood eten met yoghurt en muesli en 's avonds cuy (cavia, de lokale lekkernij!) proeven tezamen met aardappelen en pindasaus.

 

Wil je het nog later maken, probeer dan eens de peña-bar Ananitay en geniet van de folkloristische indiaanse muziek. Voeg de panfluit bij de charango (klein gitaartje) en de trom bij de fluit. Dans op de swingende muziek onder het genot van een heerlijke warm geserveerd lokaal drankje, de 'canelazo'. Lees verder^Dag 10 : Baños

Wat kun je allemaal doen in en rondom Baños? Het toeristische stadje kent een alleraardigste basiliek waarin de maagd 'Rosario de Agua Santa' wordt vereerd vanwege de door haar verrichte wonderen. Deze zijn treffend uitgebeeld op de schilderijen in de kerk. Het ernaast gelegen museum is een rariteitenkabinet van gedoneerde kleding en opgezette dieren waarin de samenhang ver te zoeken is.

De omgeving van Baños is schitterend en nodigt uit tot wandelen, het huren van een paard of een mountainbike. Fiets bijvoorbeeld bergafwaarts de rivier Pastaza volgend richting Puyo. Stap onderweg af om de waterval El Pailon del Diablo te aanschouwen. De bewoners vrezen dat de waterval zal verdwijnen door de geplande aanleg van een waterstuwdam. Ook kun je het nabij gelegen dorpje Salasaca bezoeken wier bewoners bekend staan om hun bijzonder mooi geweven textiel.

Lees verder

^Dag 11 : Baños

Op één van de vrije dagen in Baños kun je ook bij een Ecuadoriaanse familie thuis gaan ontbijten om vervolgens in hun camioneta (een soort veewagen) naar hun privé-haciënda te worden gebracht. De hele dag kun je wandelingen maken, orchideeën zien, wilde paarden en stieren zien grazen, zelf koeien melken, forel eten uit de privé-vijver of niets doen en genieten van de weidse uitzichten. In de omgeving van de hacienda bevinden zich ook thermale baden. Deze excursie kan zowel vanuit Baños als vanuit Riobamba gemaakt worden.

 

Lees verder

^Dag 12 : Baños - Riobamba

In ongeveer twee uur rijd je via Ambato naar Riobamba (2750 meter). De ogenschijnlijk kortere weg naar Riobamba is niet begaanbaar vanwege de gevolgen van de uitbarstingen van de Tungurahua-vulkaan in 2000 en 2006.

Lees verder

^Dag 13 : Riobamba

Vanuit Riobamba kun je tijdends deze Ecuador, Peru, Bolivia en Chili groepsreis een optionele excursie maken naar de Chimborazo, de hoogste berg van Ecuador (6310 meter). Met recht de 'Sultan van de Andes'. Onderweg naar de top zie je hoe indiaanse keuterboeren hun akkertjes bewerken en hun schapen hoeden. Ondanks dat het leven voor hen zwaar is, zijn de indianen dankbaar en zeer vriendelijk. Een bezoek aan de uit slechts tien families bestaande gemeenschap Pulingi San Pablo zal een diepe indruk op je achterlaten. Op de flanken van de Chimborazo moet je niet vreemd opkijken bij het zien van een viervoetig dier. De gracieuze lichtbruin gekleurde vicuña is de kleinste lama-soort die zich op hoogten van 4500 meter in leven houdt met grassen en (korst)mossen. Auto's en bussen kunnen niet verder komen dan 4800 meter hoogte. Vanaf hier kun je verder op eigen krachten omhoog lopen naar de berghut op 5000 meter (!) hoogte. Het lijkt een kleine klim maar het is de ijle lucht die je hart flink laat werken om de zuurstof rond te pompen.

Lees verder

^Dag 14 : Riobamba - Cuenca

Met de bus vervolg je je Ecuador, Peru, Bolivia en Chili groepsreis zuidwaarts naar Cuenca. Liefhebbers doen dit optioneel met de trein, 'El Nariz del Diablo', oftewel de Duivelsneus. Door werkzaamheden aan het spoor vertrekt de trein op dit moment vanuit Alausí, en (nog) niet vanuit Riobamba.Het is nog onduidelijk wanneer de trein weer vanuit Riobamba gaat vertrekken. De duivelsneus zelf is een spectaculaire rit waarbij de trein zich heel langzaam, en afwisselend voor- en achteruit zigzaggend, een weg baant door het rotsachtige, met cactussen begroeide landschap. Omdat het spoor even voorbij Sibambe door de gevolgen van een landverschuiving ernstig is beschadigd, gaat de trein vanuit de Duivelsneus weer dezelfde route omhoog naar Alausí, vanwaar je met de openbare bus verder reist naar Cuenca.

 

Onderweg kun je (afhankelijk van de tijd) een tussenstop maken bij de overblijfselen van Ingapirca, een plaats op 3300 meter hoogte die vanaf de tiende eeuw door Cañari-indianen werd bewoond maar die haar vermaardheid verwierf door de Inca's die er een tempel bouwden, waarvan men echter niet weet welke functie deze had. Getuige de fundamenten van qolqas (ronde vormen die dienden als graanschuur) veronderstellen de wetenschappers dat Ingapirca een belangrijke pleisterplaats was waar het Inca-leger van rantsoen werd voorzien tijdens hun opmars naar het noorden. Na een hevige strijd van twintig jaar met de Puruhues-indianen kon het leger zijn weg vervolgen om de tweede stad van het Incarijk te vestigen: Quito. Wat in Ingapirca resteert, is een unieke ovale zonnetempel waarvan de muren zijn gemaakt van vakkundig op elkaar gestapelde bewerkte stenen zonder specie. Op deze tempel na werd Ingapirca nagenoeg vernield.

Lees verder^Dag 15 : Cuenca

Ondanks dat Cuenca qua grootte de derde stad is van Ecuador, doet de sfeer zeer provinciaals aan. Loop 's ochtends langs de rivier Tomebamba, en zie hoe bij mooi weer de indiaanse vrouwen hun was doen. Terwijl schoenpoetsertjes op het centrale plein Parque Calderón hard werken voor hun brood staat de nieuwe kathedraal met zijn azuurblauwe koepels roerloos in de wind. Als je goed kijkt, zie je dat de torens aan weerszijden van de hoofdingang niet af zijn. De architect ontdekte tijdens de bouw pas dat het fundament zou bezwijken onder de druk van de afgewerkte torens mét klokken.

Het centrum van Cuenca is van nieuwe bestrating voorzien om de benoeming tot Unesco Werelderfgoed-stad (eind 1999) feestelijk te vieren. Struin lekker rond in Cuenca en geniet van de vele koloniale kerken en huizen. Ook zou je in Cuenca een rum- en panamahoedenfabriek kunnen bezoeken.

Lees verder

^Dag 16 : Cuenca

Vanuit Cuenca is een facultatief bezoek aan het natuurreservaat El Cajas een 'must'. Het gebied, dat tussen de 3500 en 4500 m ligt, telt meer dan 230 meren en is een echte uitnodiging om wandelend met een lokale gids te verkennen. De prachtige en unieke natuur van het gebied met de zo kenmerkende polylepis- oftewel de quinoaboom, kleurrijke mossen, bloemen en 'elfenbos' maakt de vaak barre weersomstandigheden meer dan goed.

 

Je kunt ook optioneel de Spaans koloniale stadjes Gualaceo, Chordelec en Sígsig  verkennen. Zie hoe de panamahoed van jonge palmscheuten wordt geweven tot elegante hoed, welk engelengeduld nodig is bij de bewerking van zilver en goudfiligraan en welke vaardigheid is vereist voor de pottenbakkerskunst.

Lees verder

^Dag 17 : Cuenca - Vilcabamba

De Panamarican Highway stelt je steeds meer op proef. Al hobbelend en kuilen omzeilend, rijd je door een van de meest fascinerende Andeslandschappen op weg naar Loja. In deze hoofdstad van de gelijknamige provincie stap je over op de bus naar Vilcabamba. Dit onder reizigers zeer geliefde plaatsje met nog geen 5.000 inwoners ligt in een weelderige groene vallei op een hoogte van 1500 meter. Met zowel hoge temperaturen 's nachts (minimaal 15 graden) als overdag (ongeveer 25 graden) is het niet verwonderlijk dat er in de nabijheid ruim 70 vruchtensoorten voorkomen. De rust is voelbaar. Niet verwonderlijk dat gerontologen hier veelvuldig onderzoek hebben gedaan naar de hoge ouderdom van de plaatselijke bewoners.

Lees verder

^Dag 18 : Vilcabamba

Vilcabamba is een prima uitvalsbasis voor een dagwandeling door het Podocarpus Nationaal Park dat zijn naam ontleent aan de podocarpus-coniferen. Onderweg, al springend over of wadend door kleine rivierstroompjes wandel je langs prachtige bromelia's en orchideeën. Een wandeling naar het topkruis van de karakteristieke berg 'Cerro Mandango' is ook zeer de moeite waard en biedt indrukwekkende uitzichten over de Vilcambamba vallei en de omgeving.

Lees verder

^Dag 19 : Vilcabamba

Paardrijtochten en fietsexcursies behoren in Vilcabamba ook tot de mogelijkheden. En voor liefhebbers van volledige ontspanning is er een nabijgelegen Spa-complex, waar verschillende massages en aromatherapieën worden aangeboden.

Lees verder

^Dag 20 : Vilcabamba - Piura

Vandaag moet je vroeg uit de veren voor een lange reis per openbare bus. Vanuit Vilcabamba rijd je in een uur terug naar Loja, vanwaar er rechtstreekse bussen naar Piura in Peru vertrekken, over een zigzaggende geasfalteerde weg in goede staat. Allereerst kom je nog door een groene en lieflijke omgeving met mooie uitzichten over de verschillende valleien die worden gepasseerd. Naarmate je de Peruaanse grens nadert, verdwijnen de bergen langzaam en kom je in een omgeving van steppe-achtige vegetatie, met droog tropisch woud. Na de grensformaliteiten te hebben afgehandeld, vervolg je je Ecuador, Peru, Bolivia en Chili rondreis in Peru verder met dezelfde bus. De temperatuur is hier al een stuk hoger dan in de Andes. Je passeert kleine dorpjes met akkertjes, waar in terrasvorm verschillende gewassen worden verbouwd. Vanaf het stadje Sullana is het nog een kort stukje tot aan Piura. De omgeving is hier al bijna woestijnachtig droog. Je overnacht in een eenvoudig hotelletje in het centrum van Piura.

Lees verder

^Dag 21 : Piura - Chiclayo

Piura is een provinciaal koloniaal stadje in een van de vlakste provincies van Peru. Rondom het centrale plein Plaza de Armas liggen een aantal fraaie gebouwen die nog de sfeer van een typisch Latijns-Amerikaans koloniaal stadje uitademen. Het klimaat is warm en vochtig en de bijzonder vriendelijke inwoners zijn vaak zeer behulpzaam. Even ten zuiden van Piura ligt het dorpje Catacaos, dat bekend staat om de lokale produktie van keramiek, prachtige zilveren sieraden, leren artikelen en duizendeneen produkten uit hout. Vandaag reis je verder naar Chiclayo, zo'n drie uur rijden. Hiervoor steek je dwars de Sechurawoestijn door.

Lees verder

^Dag 22 : Chiclayo

Chiclayo is een stad van bijna 300.000 inwoners. Vlakbij het schaduwrijke Plaza de Armas ligt een van Peru's grootste markten, die bekendheid geniet vanwege de 'mercado de brujas' (heksenmarkt) waar je de meest wonderlijke kruiden en geneesmiddeltjes kunt kopen.

Vanuit Chiclayo, hoofdstad van het departement Lambayeque, kun je kennis maken met de enorme schatten die de pre-Inca cultuur Lambayeque heeft achtergelaten in de nabijheid van Tucume, een klein plaatsje 30 kilometer ten noorden van Chiclayo. In het gebied de 'Valley of the Pyramids' staan 26 piramides van adobe (leem), die elk een andere functie hadden. De Huaca Larga is het grootste adobe-bouwwerk van Zuid-Amerika, 700 bij 280 meter en een hoogte van 30 meter. Ook de Temple of the Sacred Stone is een must om te zien, wier archeologische waarde ongekend is vanwege de hoeveelheid gevonden offerandes afkomstig uit de Lambayeque, Chimu- én Inca-cultuur.

 

Het ingenieuze irrigatiesysteem van de Lambayeques leverde hen een vruchtbaar landschap op ter grootte van alle andere kustvalleien in Peru tezamen! De grootte van de piramides verraden een cultuur die bloeide op landbouw, visserij, mijnbouw en edelsmidkunst. Vooral van deze laatste kunst profiteerden de latere culturen Chimu en Inca. Het is dit gebied dat de Noor Thor Heyerdahl al 50 jaar lang inspireert in zijn onderzoek hoe zeer pre-Inca culturen in staat waren handel te drijven met overzeese culturen. De Lambayeques bijvoorbeeld maakten handig gebruik van de totora-bootjes en hun uitstekende navigatiekennis om handel te drijven met Polynesische culturen.

 

In het plaatsje Lambayeque staat het vermaarde archeologische museum Brüning met de vele grafvondsten uit de cultuur van de Lambayeques, Chimu en Sican. Ook tref je er enkele gouden schatten aan afkomstig uit het in 1987 gevonden ongeschonden graf van 'El Señor de Sipan' gevonden ten oosten van Chiclayo. De meest recente vondsten van de 'Señor de Sipan' vind je vandaag de dag in het nieuwe museum Tumbas Reales del Señor de Sipan welke tot een van de beste musea van Peru behoort. Nog steeds worden er in de omgeving ongeschonden graven blootgelegd door archeologen.

 

Je kunt ook het spookstadje Zaña bezoeken dat in 1686 door piraten is verwoest. De overblijfselen van kerken en huizen uit de koloniale tijd zijn nog steeds te zien. Heden ten dage wordt het plaatsje voornamelijk bewoond door afstammelingen van Afrikaanse slaven. Of breng een bezoek aan de niet-toeristische vissersplaatsjes Pimentel, Santa Rosa en Monsefu. Lees verder^Dag 23 : Chiclayo - Trujillo - Huanchaco

In ruim 3 uur rijd je van Chiclayo naar Trujillo en verder naar Huanchaco, een dorpje aan de kust. Huanchaco is een klein vissersplaatsje bekend om zijn 'caballitos de totora'. Deze kleine rieten bootjes, waar de vissers nog steeds de zee mee trotseren, zijn het levend bewijs van een oude beschaving. Immers, in pre-Incatijden werden ze al afgebeeld op potten, voor ons nu slechts de stille bewijzen van de zeeslagen die hier ooit zijn gevoerd.

De echte waaghalzen kunnen proberen om de branding te trotseren met een totora. En dat blijkt nog niet zo makkelijk!

Lees verder

^Dag 24 : Huanchaco

Huanchaco ligt op twaalf kilometer afstand van de koloniale stad Trujillo, die gemakkelijk met het openbaar vervoer bereikt kan worden. Trujillo is de derde stad van Peru, gelegen in de vallei van de 'eeuwige lente'. De historische stad heeft een monumentale Plaza de Armas, omringd door kleurrijke koloniale huizen gesierd met typische vensters. In de omgeving van Trujillo zijn wederom veel archeologische sites te bewonderen, waarvan de belangrijkste Chan Chan is, eens de hoofdstad van het machtige Chimu-rijk. Deze stad is opgebouwd uit adobe-blokken. Uit dezelfde cultuur stammen de piramides van de zon en de maan, Huaca del Sol en Huaca de la Luna. Een aanrader tijdens jouw Ecuador, Peru, Bolivia en Chili rondreis.

Lees verder

^Dag 25 : Huanchaco - Lima

Vanuit Huanchaco rijd je in 8 à 9 uur door de woestijnachtig aandoende kuststrook naar Lima over de uitstekend geasfalteerde Panamerican Highway, lokaal ook wel 'Pana' genoemd.

Lees verder

^Dag 26 : Lima

Lima heeft teveel bezienswaardigheden om ze allemaal te zien, maar een bezoek aan de in het centrum gelegen opgeknapte pleinen Plaza San Martín en het Plaza de Armas is zeker de moeite waard. Aan het laatste plein ligt het presidentieel paleis waar elke dag de wisseling van de wacht plaatsvindt. Daarnaast zijn er een aantal prachtige musea, waaronder het antropologisch museum en het goudmuseum, het Museo de Oro, waarin je je vergaapt aan de grote collectie gouden relikwieën afkomstig uit het rijke Peruaanse archeologische verleden.

Lees verder

^Dag 27 : Lima - Huacachina

240 Kilometer ten zuiden van Lima liggen het Paracas National Reserve en de Ballestas-eilanden. Op de Ballestas-eilanden leven meer dan 160 soorten zeevogels, zoals Humboldt pinguïns, pelikanen, aalscholvers en Jan-van-Genten.  Je ziet enkele indrukwekkende rotsformaties en zult zeker langs de ‘Candelabra’ (een archeologische ets op een heuvel) varen, die het best vanaf de zee te zien is.

 

De combinatie van de koude Humboldt-golfstroom langs de kust van Chili en Peru en de droge woestijnlucht leidt tot prachtig gevormde zandduinen afgewisseld met oases. Ze ontstaan op die plaatsen waar de rivieren, ontsprongen in de Andes, uitmonden in de Grote Oceaan. Rondom één van deze oases is het  plaatsje Huacachina gevestigd.

Lees verder

 

Dag 28 : Huacachina - Nazca

De kleine rustieke oase Huacachina ligt langs een lagune waarvan men beweert dat het water een geneeskrachtige werking heeft. Voor de echte helden, je kunt hier ook met een sandboard van de zandduinen af surfen (nadat je eerst naar boven bent geklommen)!

 

Vanaf Huacachina is het nog tweeënhalf uur met de bus naar Nazca. Als je nog puf hebt kun je 's avonds een dialezing bijwonen over de Nazca's, een cultuur die honderden jaren heeft bestaan en waar het huidige plaatsje haar bekendheid aan dankt.

Lees verder

^Dag 29 : Nazca - Arequipa

Nazca verwierf haar wereldbekendheid door de ontdekking van de Nazcalijnen. Het is mogelijk om met een facultatieve excursie over de Nazcalijnen te vliegen. Deze kun je het beste 's ochtends vroeg doen, de tijd dat er minder kans is op de typische Peruaanse mist, de garua. Je vliegt met een klein propellervliegtuigje (maximaal 12 personen). Alleen vanuit de lucht zijn deze in de woestijn getekende figuren o.a. de aap, het marsmannetje, de kolibri, de boom en vele andere geometrische figuren, waarneembaar. Er is veel onderzoek gedaan naar deze mysterieuze lijnen, o.a. door Maria Reiche, maar tot op de dag van vandaag is het geheim van de lijnen nog niet ontdekt.

Doe deze excursie vooral op de nuchtere maag of na een licht ontbijt, want niet iedereen is bestand tegen de rondvlucht van een half uur.

 

Ook kun je vanuit Nazca het Chauchilla-kerkhof bezoeken of volledig intact zijnde aquaducten uit de Nazcatijd bezichtigen.

 

Als je een vlucht wilt maken over de Nazcalijnen, laat het ons dan middels het boekingsformulier en niet later dan 30 dagen voor vertrek weten. De vluchten zijn zeer populair, zeker in de maanden juli en augustus. Als je later besluit de vlucht te willen maken, heb je kans dat alle vluchten al volgeboekt zijn.

 

Met een comfortabele nachtbus vervolg je deze Ecuador, Peru, Bolivia en Chili rondreis naar Arequipa, een busrit van ongeveer tien uur.

Lees verder^Dag 30 : Arequipa

De 'Witte Stad' Arequipa, op 2325 meter hoogte gelegen, heeft haar bijnaam te danken aan het witte vulkanische gesteente van welk materiaal vele gebouwen zijn opgetrokken. Vanaf het 'Plaza de Armas' heb je een schitterend uitzicht op de vulkaan El Misti. Zo vredig als hij nu is, zo verwoestend zijn de vulkanische uitbarstingen geweest. De laatste deed Arequipa op haar grondvesten beven in juni 2001, waarbij de massieve, witte klokketorens van de kathedraal het moesten ontgelden. Gelukkig is de kathedraal weer volledig gerestaureerd.

Lees verder

^Dag 31 : Arequipa

Het Santa Catalina-klooster in Arequipa, dat nog gedeeltelijk bewoond wordt door nonnen, is zeker een bezoek waard. Een waar labyrint aan straatjes en pleintjes. Bezoek ook het Museo Sanctuarios Andinos met het bevroren lichaam van het ijsprinsesje, een twaalfjarig meisje. 'Juanita', zoals de archeologen haar hebben genoemd, is in 1995 in de permafrost laag van de vulkaan Ampato gevonden en waarschijnlijk door de Inca's aan de goden geofferd. In de hoop de berggod gunstig te stemmen.

Je kunt ook naar de warmwaterbronnen van Yura en Socosani gaan, een tastbaar bewijs van het aanwezige vulkanisme in de regio. Of een fiets huren en de omgeving van de stad verkennen. Voor de sportievelingen is het tevens mogelijk om te gaan raften, mits de waterstand dat toelaat. Er is ook een bijzondere alternatieve tour mogelijk. Deze laat je kennis maken met het harde leven van de minder welgestelde bevolking van Arequipa.

Lees verder

^Dag 32 : Arequipa - Colca Canyon

Vanuit Arequipa vervolg je je Ecuador, Peru, Bolivia en Chili groepsreis met een eigen bus naar de Colca Canyon, één van de diepste kloven ter wereld. De eerste dag van het tweedaagse avontuur in de Colca Canyon rijd je over een pas van 4850 meter en volg je de stoffige weg. Van ver af zie je de Colca-vallei al liggen. Onderweg wordt natuurlijk gestopt als er vicuña's, ibissen, lama's en alpaca's te zien zijn. Met een beetje geluk en helder weer kun je de imposante vulkanen Sabancaya (5976 meter) en Ampato (6380 meter) zien. Op de laatste is Juanita gevonden. Je overnacht in één van de dorpjes in de vallei (Chivay, Yanque of Corporaque) op 3600 meter hoogte gelegen. Mocht je 's middags nog puf hebben voor een wandeling, loop dan in een klein uurtje naar de warmwaterbronnen van La Calera vlakbij Chivay. Heerlijk om hierin te baden met niet alledaagse uitzichten op de omringende bergen.

De entree voor het nationale park Colca Canyon en de begeleiding van een Engelssprekende gids is bij de reissom inbegrepen.

Lees verder

^Dag 33 : Colca Canyon - Arequipa

Na een zeer vroeg ontbijt ga je snel op pad. De condors wachten niet! Je passeert onder andere het plaatsje Yanque en Maca alvorens naar 'Cruz del Condor' te rijden. Aan de rechterzijde indrukwekkende uitzichten op de pre-Incaterrassen in de kloof. Beneden ligt één van de diepste kloven ter wereld. Vanwege haar ontoegankelijkheid is de Colca Canyon een goede schuilplaats voor de condor, die met zijn spanwijdte van ruim drie meter de grootste vogel is van het Zuid-Amerikaanse continent. Geruisloos zie je ze omhoog zweven gebruikmakend van de aanwezige thermiek. Houd de camera in de aanslag voor het vastleggen van een geweldig moment. In de maanden december t/m maart is het broedseisoen en heb je minder kans om de condors te zien.

 

Je rijdt vervolgens terug naar Arequipa, waar je 's avonds kunt genieten van een van de heerlijke lokale gerechten van de regio en een drankje op het centrale plein.

Lees verder

^Dag 34 : Arequipa - Tacna - Arica

's Ochtends vertrek je met de openbare bus naar Tacna, een rit van ongeveer zes uur. Daar stap je over op mini-busjes die je naar de Chileense grens rijden. Na de grensformaliteiten rijd je naar Arica, de meest noordelijke stad in Chili. Tijdens de koloniale tijd werd vanaf deze havenplaats het zilver uit Potosí verscheept naar Spanje.

Lees verder

^Dag 35 : Arica - San Pedro de Atacama

Vandaag kun je heerlijk bijkomen aan de kust. Ideaal om lekker te wandelen of te fietsen en als het weer meezit, misschien wel zonnen en zwemmen, ook al is het water er niet zeer warm. Of je maakt een wandeling door de stad, waar je een aantal gebouwen van de hand van Eiffel kunt vinden. Vlakbij Arica zijn de oudste mummies ter wereld gevonden. Je kunt ze bezichtigen in het museum. Ook is een een facultatieve dagexcursie naar Lauca Nationaal Park mogelijk. Een bezoekje aan de markt en de lokale vissershaven is zeker ook een aanrader. Probeer er eens de 'ceviche' een gerecht met rauwe vis!

's Avonds vertrek je met een comfortabele lange-afstands nachtbus. Je reist door de droogste woestijn ter wereld, de Atacamawoestijn. Na de overstap in Calama, is het nog ongeveer twee uur naar San Pedro de Atacama.

Lees verder

^Dag 36 : San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama, een klein slaperig dorpje met slechts tweeduizend inwoners, is zeer gemoedelijk en straalt nog een authentieke Spaanse en indiaanse sfeer uit. Het ligt in een oase waardoor de bomen op het dorpsplein voor een verkoelende schaduw zorgen. Het plein, de kerk Le Paige en het archeologisch museum zijn de 'highlights'. In de hoofdstraat vind je souvenirwinkeltjes, heerlijke restaurants en er is ook een markt.

De omgeving is woestijnachtig. Het is een aanrader om bijvoorbeeld fietsen te huren, paard te rijden of te gaan wandelen. Er is een route langs de rivier naar de pre-Incaruïnes van Pukara de Quitor. Je kunt ook een excursie maken, naar o.a. de Maanvallei of de Salar de Atacama.

 

Lees verder

^Dag 37 : Salar de Uyuni

Vanuit San Pedro start het zoutmerenavontuur naar Uyuni. In drie dagen leggen de 4WD-jeeps zo'n 650 kilometer af door het meest ruige, ontoegankelijke deel van de Altiplano, de hoogvlakte die ligt ingeklemd tussen twee uitlopers van de Andesbergketen. Het gebied tart elke beschrijving. Gestolde lavastromen, prachtige stratusvulkanen, grillige rotsen, warmwaterbronnen, gekleurde meren en eindeloze surrealistische zand- en zoutvlakten die een bevreemdende doch onvergetelijke indruk achterlaten en je voortdurend het gevoel geven van tijdloosheid.

Ondanks het klimaat en de schaarse vegetatie zul je versteld staan hoe viscacha's (knaagdiersoort die eruit ziet als een konijn met een lange staart), valken, verschillende soorten flamingo's, lama's, vicuña's en nandoe's (familie van de struisvogel), kunnen overleven. Ook al kan het overdag in de zon een aangename 20-24°C zijn, neem zeer warme kleding mee. Vooral de nachten in juli en augustus zijn bitterkoud, temperaturen van -15°C zijn geen uitzondering. Met een straffe wind erbij daalt de gevoelstemperatuur nog meer. Een goede slaapzak, warme kleren zoals thermisch ondergoed of een legging, fleece, winddicht jack, muts en handschoenen zijn, zeker in deze maanden, onontbeerlijk. Denk ook aan de bescherming van je ogen en neem een zonnebril mee met een hoge UV-bescherming.

Gedurende twee nachten slaap je in eenvoudige accomodatie op slaapzalen met stapelbedden. Elk bed heeft een matras en er zijn dekens. Naast warme kleding raden we je ook aan een slaapzak mee te nemen (of ter plaatse te huren). In de tweede overnachtingplaats bestaat de (beperkte) mogelijkheid om tegen betaling te douchen. Elektriciteit wordt middels een generator 's avonds voor een paar uur opgewekt. Daarna heerst de duisternis en stilte!

 

Nadat de jerrycans met brandstof, gasflessen om te koken en het eten is ingeslagen, ga je van start. Een kok gaat mee om gedurende de tocht de maaltijden te bereiden. Na ongeveer een uur arriveer je bij de Chileens-Boliviaanse grenspost. Daar stap je over in de jeeps. De entree voor het Laguna Colorada Nationaal Park is inclusief.

 

Na vijftien minuten arriveer je bij de Laguna Verde, één van de kleurrijke groene mineraalrijke meertjes aan de voet van de prachtige vulkaan Licancabur. Wanneer er wind opsteekt, verandert de grijzige kleur van dit meer in een troebele mintgroene kleur, een effect waaraan het haar naam ontleent. Even duimen voor een lekker briesje dus!

 

Vervolgens rijd je door het zogenaamde 'Dali-landschap', zo genoemd vanwege haar surrealistische vormen. Je waant je daadwerkelijk in een van zijn schilderijen.

Als je eenmaal in het 38°C warmwaterbad in de Laguna Salada ligt, met bevroren grassprieten langs de kant, wil je eigenlijk helemaal niet meer weg. Na nog wat kleine geisers en 'heksenketels' kom je aan bij de Laguna Colorada, een in allerlei roodtinten geschakeerd meer, met de typische opgedroogde zoutranden en de roze Andesflamingo's.

De maaltijden tijdens de driedaagse jeeptour zijn inbegrepen (lunch dag 37 t/m lunch dag 39). Lees verder^Dag 38 : Salar de Uyuni

Op de tweede dag vertrek je rond acht à negen uur via de Siloliwoestijn naar een enorme brede zandvlakte. Natuurlijk wordt onderweg gestopt bij o.a. de stenen boom, Arbol de Piedra, en een plek waar de viscacha's op je komst rekenen.

De tocht voert je langs een serie van vijf zoutwatermeren. Bij de laatste twee is de kans zeer groot dat je langs de oevers flamingo's ziet. Via het dorpje Copacabana of eventueel met een omweg langs de 5800 meter hoge vulkaan Ollagüe rijd je in tweeënhalf uur naar Bellavista. Onderweg kun je vicuña's, nandoe's (lijken erg op struisvogels) en lama's tegenkomen.

 

Lees verder

^Dag 39 : Salar de Uyuni

Vandaag kom je aan op de twaalfduizend vierkante kilometer grote zoutvlakte, een waar hoogtepunt! In één uur rijd je vanaf San Juan naar de rand van het zoutmeer op weg naar het vulkanisch eiland Inca Wasi, wat 'Huis van de Inca' betekent, waarop zich tien meter hoge reuzencactussen bevinden. Vanaf de top van dit eiland ontvouwt zich een panoramisch uitzicht dat elke omschrijving tart. Het lijkt wel of de witte zoutvlakte één grote ijspiste is. Vervolgens rijd je naar het zouthotel, een hotel geheel opgetrokken uit zoutblokken. Via Ojos de Salar, natuurlijke poeltjes van water, kom je aan in Colchani waar je bij een familie kunt zien hoe het zout wordt bewerkt en verpakt om te worden verhandeld. Na een half uur rijden, kom je aan in Uyuni, het eindpunt van deze driedaagse jeeptocht. Het restaurant van hotel Toñito heeft naar verluid de lekkerste pizza's van Bolivia!

Lees verder

^Dag 40 : Uyuni - Potosí

Na je waarschijnlijk verwonderd te hebben afgevraagd waarom de straten in Uyuni zo breed zijn terwijl er amper autoverkeer is, vertrek je vandaag voor een circa zeven uur durende busrit door werkelijk prachtige landschappen naar Potosí. De rotsformaties worden steeds grilliger en kleurrijker. De kans is groot dat je lama's en vicuña's onderweg ziet. De lokale indianen (indígenas) leven hier op hoogte in adobe-huisjes gemaakt van gedroogd klei, riet en uitwerpselen. Dat houdt de warmte beter vast dan beton.

 

Lees verder

^Dag 41 : Potosí

Potosí, gelegen op 4070 meter en daarmee de hoogstgelegen stad in Bolivia, ontleent haar faam aan de Cerro Rico, de 'rijke berg' waarmee de huidige 140.000 inwoners een haat-liefde relatie hebben. In 1545 ontdekten de Spanjaarden de enorme hoeveelheid zilver in de berg. Waarmee de driehonderd jaar lange exploitatie van de mijnwerkers, indígenas en negerslaven, een aanvang nam. De barbaarse omstandigheden waaronder zij te werk werden gesteld, leidden tot de dood van zes miljoen (!) mijnwerkers.

 

Op dit moment werken er nog steeds tienduizenden mijnwerkers in de vele mijncoöperaties. Het is zeer interessant om op een facultatieve excursie één van deze mijnen met een lokale gids te bezoeken (niet geschikt voor mensen met claustrofobie!). Je maakt kennis met de vaak barre omstandigheden waarin mijnwerkers -nog steeds - leven en werken. Vergeet voordat je de mijn ingaat niet om cocabladeren, sigaretten en/of een flesje 96% alcohol te kopen voor de mijnwerkers. Vooral het kauwen op de cocabladeren, een bezigheid die de hele dag doorgaat, maakt dat zij het zware werk onder de grond langer kunnen volhouden. Cocabladeren helpen tegen de honger, hoogte en kou, zegt men. Ontmoet ook de mijngod El Tio (de oom), de beschermheilige van de mijnwerkers, die een doorn was in het oog van de katholieke kerk vanwege het uitbundige alcoholgebruik en de vele sigaretten die aan El Tio werden geofferd.

 

Bewijzen en erfenissen van de vroegere Spaanse rijkdom zijn in Potosí nog overduidelijk zichtbaar in de vorm van talrijke rijkelijk versierde kerken, kathedralen, kloosters en koloniale huizen. Enigszins vergane glorie nu de Cerro Rico behalve mineralen weinig zilver meer lijkt te bevatten. Maar zeer zeker terecht dat de Unesco de stad in 1987 op de Werelderfgoedlijst plaatste.

 

Bezoek zeker de Casa de la Moneda, het indrukwekkende museum, en huis van de nationale munt, waarin vanaf 1773 Bolivia's eerste zilveren munten werden geslagen. Even buiten de stad liggen de warmwaterbaden Tarapaya, een heerlijke plaats om je te baden. 's Avonds heb je gelegenheid om in een van de vele restaurantjes lama- of alpacavlees te proeven met, niet te vergeten, de lokale drank Chuflay. Lees verder^Dag 42 : Potosí - Sucre

Vanuit Potosí vervolg je je Ecuador, Peru, Bolivia en Chili rondreis in ongeveer drie uur naar Sucre, de officiële hoofdstad van Bolivia. Het is een prachtige koloniale stad met een aangenaam klimaat.

 

Lees verder

^Dag 43 : Sucre

In 1825 werd in Sucre in het Casa de la Libertad (Huis van de vrijheid) de onafhankelijkheid uitgeroepen door de belangrijkste vrijheidsstrijders van Latijns-Amerika, Simón Bolívar en Antonio José de Sucre. Beiden waren de eerste presidenten van Bolivia. Het Casa de la Libertad is nu een museum waarin talloze presidenten van Bolivia worden geëerd met portretten en parafernalia. De Jezuïetenkapel behoort beslist tot een van de mooiste van het land. Vanwege de prachtig geconserveerde en voornamelijk witte koloniale gebouwen en kerken staat Sucre op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Proef de provinciale sfeer in Sucre en wandel op je gemak rond.

 

Bezoek op een van de twee vrije dagen het kleinschalige textielmuseum Asur of het klooster La Recoleta met zijn prachtige schilderijen van de Cusco-school, zijn patio's en de veertienhonderd jaar oude cederboom. Vanaf het plein voor La Recoleta heb je een mooi uitzicht over Sucre. Op de begraafplaats van Sucre krijg je een beter beeld van de rol van religie en de devotie waarmee Bolivianen hun dierbaren begraven en bijzetten in graven, variërend van kleine grafheuveltjes tot pompeuze mausolea.

Een andere mooie excursie is een prachtige wandeling van ongeveer 14km, meest bergafwaarts door een vruchtbare vallei aan de andere kant van Sucre, onderweg zijn ook pré inca rotsschilderingen te zien.

 

Lees verder

^Dag 44 : Sucre - La Paz

Vanuit Sucre kun je in twee uur met de bus naar het op 3300 meter hoogte gelegen dorpje Tarabuco rijden, dat bekend staat om zijn bijzondere weefkunst en de authenticiteit van haar bewoners. Doe dit het liefst op zondag, aangezien dan de wekelijkse markt gehouden wordt. Een feest van kleur en klederdracht.

 

's Avonds reis je per comfortabele openbare nachtbus naar La Paz. De lange busreis naar La Paz van ongeveer twaalf uur voert je over de Altiplano, wat letterlijk hoogvlakte betekent. Het 'plat' ligt tussen twee opgesplitste bergketens van de Andes die halverwege Chili weer bij elkaar komen. Zodra je de berg Illimani in het vizier hebt met zijn drie pieken van boven de zesduizend meter, weet je dat het niet ver meer is naar La Paz.

Lees verder

^Dag 45 : La Paz

La Paz is de officieuze hoofdstad van Bolivia, immers de regering en alle ministeries zijn er gehuisvest. Het paleis van de president staat op de Plaza Murillo, een heerlijk rustiek pleintje met spelende kinderen, duiven, schoenenpoetsers en ijs- en pindaverkopers. Het straatbeeld van La Paz wordt bepaald door een mengeling van Europees geklede 'zakenlui' en cholitas, de zo kenmerkende Boliviaanse vrouwen met hun fraai geborduurde plooirokken (zogenaamde polleras) en 'dansende' zwarte bolhoedjes die op straat hun verkoopwaar aanprijzen.

 

Breng vanuit La Paz zeker een bezoek aan het archeologisch museum van Tiahuanaco of Tiwanaku, een pre-Inca cultuur wier oorsprong ligt aan de zuidoostoevers van het Titicacameer. Op zo'n twee uur rijden ten westen van La Paz liggen de opgegraven tempels. Vlakbij de heksenmarkt, waar 'cholas' lamafoetussen en andere offerandes verkopen om 'Pachamama' oftewel 'Moeder Aarde' mild te stemmen, ligt het Coca Museum. Je zult versteld staan hoe de cocaplant onlosmakelijk met de indiaanse cultuur is verbonden.

Lees verder

^Dag 46 : La Paz

De maanvallei is een landschap van bizarre rotsformaties, geërodeerde pieken en kronkelende paadjes als door een labyrint. Vanuit La Paz kun je ook naar de hoogstgelegen skipiste ter wereld, Chacaltaya, gaan. Verwacht niet je ski's onder te kunnen binden, want de gletsjers zijn verijst en de skilift wordt al jaren niet meer onderhouden. De tocht ernaartoe is al adembenemend. Op 5200 meter hoogte geniet je van een weids uitzicht op de Altiplano, het Titicacameer en de Cordillera Real (koninklijke bergketen) met zijn talloze pieken van boven de 6000 meter. De besneeuwde top van de Huayna Potosí met zijn 6088 meter kun je haast aanraken.

Lees verder

^Dag 47 : La Paz - Puno

Vandaag keer je per bus weer terug naar Peru. Onderweg zal de bus voor de lunch stoppen in het bedevaartsplaatsje Copacabana dat aan het Titicacameer ligt. Vanaf hier ga je verder met de Peruaanse bus naar Puno. Eenmaal in Peru heb je een uur 'gewonnen'. Je passeert immers een tijdzone waardoor de horloges een uur moeten worden teruggezet.

Vanaf de grens is het nog zo'n twee uur rijden naar Puno, een stad gelegen aan de oevers van het Titicacameer en tevens uitvalsbasis voor tochten naar de eilanden.

Lees verder

^Dag 48 : Puno

Beleef de gezellige drukte in Calle Lima en bij het Pinopark of verken het haventje aan het Titicacameer. Vanuit Puno zijn meerdere facultatieve excursies mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld naar de Uros-rieteilanden gaan. Op deze excursie krijg je een goed beeld van hoe de Uros-indianen ooit leefden op de drijvende rieteilanden. Zij bouwen hun huizen nog steeds van totora-riet. Vroeger diende het in tijden van schaarste zelfs als voedsel. Nu zijn deze rieteilanden voornamelijk een toeristische attractie. Dat kun je wel zien aan de vele souvenirs die hier te koop worden aangeboden.

Lees verder

^Dag 49 : Puno

Tevens bestaat de mogelijkheid om vanuit Puno een excursie te maken naar de nabijgelegen graftombes van Sillustani waar belangrijke Colla's liggen begraven. Archeologen beweren dat de afstammelingen van de Colla's de werkelijke ambachtslieden waren van de latere Incabouwwerken.

 

Je kunt ook een facultatieve tweedaagse excursie maken naar Amantaní via de Uros-rieteilanden. In dat geval vaar je vanaf de Uros-rieteilanden in drie uur verder naar het eiland Amantaní. De eerste stap op het eiland is een stap terug in de tijd. Er is geen gemotoriseerd verkeer, er is geen electriciteit behalve die wordt gegenereerd door generatoren, en het vervoer gaat nog gewoon te voet, per muilezel of per lama.

Je overnacht in een van de dorpen bij een indiaanse familie in door hen verhuurde kamers. Het gebrek aan comfort wordt ruimschoots vergoed door de vriendelijkheid van de mensen, de rust en de weidse uitzichten over het Titicacameer met aan de einder de Cordillera Real, de 'koninklijke bergketen'.

Zie hoe de besneeuwde zesduizenders goudkleurig oplichten bij de ondergaande zon. De nacht valt in, de sterren zijn niet te tellen en de temperatuur daalt sterk tot soms rond het vriespunt.

Na een overnachting op Amantaní vervolg je de boottocht naar het eiland Taquile. Hier maak je een mooie wandeling over de rug van het eiland dat bekendheid geniet vanwege de breiende indiaanse mannen. De mutsen die deze mannen dragen zijn niet alleen kleurrijk maar ook nog multi-functioneel. Ze bieden bescherming tegen de kou en zon én de punt is een veilige bewaarplaats voor hun geld! Vanaf het eiland Taquile stap je na de lunch op de boot om in ongeveer drie uur terug te varen naar Puno. Lees verder^Dag 50 : Puno - Cuzco

De busrit van Puno naar Cuzco voert je over een mooie verharde weg door de Altiplano langs maïs- en quinoavelden afgewisseld met stukken braakliggend land. Nadat je de drukke stad Juliaca bent gepasseerd, rijd je door het gebied waar eens de Pukuracultuur heerste, op weg naar de ruim 4300 meter hoge pas La Raya. Aan weerszijden doemen prachtige bergen op waarvan enkele bedekt zijn met eeuwige sneeuw.

Rond het gebied van La Raya heeft de universiteit van Cuzco een fokprogramma opgezet van alpaca's en lama's ten behoeve van een constantere kwaliteit wol. De busrit van Puno naar Cuzco duurt zo'n zeven à acht uur. Onderweg kom je langs verschillende dorpjes en een paar interessante Wari- en Inca-ruïnes, zoals Raqchi en Pikillacta.  

Lees verder

^Dag 51 : Cuzco

De Inca's beschouwden hun stad als de 'navel der aarde', zij wisten immers niet beter dan dat Cuzco het middelpunt van hun rijk was. De Spanjaarden hadden weinig respect voor de Incacultuur. Veel religieuze tempels werden dan ook met de grond gelijk gemaakt waarmee de Spanjaarden ruimte creëerden om hun barokke kerken en rijk versierde huizen te bouwen. Talrijke Incabouwwerken moesten het ontgelden en dienden alleen nog als fundament. Deze mengeling aan bouwstijlen kun je goed zien in de vele steegjes rondom de Plaza de Armas.

Lees verder

^Dag 52 : Cuzco

In de stad zelf is van alles te beleven. Ben je geïnteresseerd in de Incacultuur, bezoek dan beslist het Museo Inka, dat vol staat met gouden en zilveren kunstvoorwerpen alsmede grote aardewerken drinkbekers. Ook het enige overgebleven Incapaleis, de Coricancha, mag je niet missen. Door de laatste aardbeving in 1950 werden de muren van het klooster en de kerk van Santo Domingo ernstig beschadigd waardoor geheel onverwacht de robuuste muren van één van de drie nog bewaard gebleven Incapaleizen weer te voorschijn kwamen!

 

Lees verder

^Dag 53 : Cuzco

Cuzco zal de komende dagen je uitvalsbasis zijn voor de vele bijzondere bezienswaardigheden in maar ook rondom Cuzco. Zo kun je bijvoorbeeld:

- een paar dagen in of nabij Cuzco verblijven;

- met de trein (niet bij de reissom inbegrepen, boeken voor vertrek) naar Machu Picchu, en overnachten in Aguas Calientes gelegen aan de voet van Machu Picchu;

- een dagexcursie boeken naar de Heilige Vallei;

- de twee- of vierdaagse Incatrail lopen.

Lees verder

^Dag 54 : Cuzco

Je kunt er optioneel voor kiezen om de 2- of 4-daagse Incatrail te lopen, of met de trein Machu Picchu te bezoeken. Geef dit bij boeking aan ons door.

 

Incatrail

Voor de echte wandelaars, natuur- en cultuurliefhebbers vormt de 42 kilometer lange Incatrail een ware uitdaging. Denk niet te licht over deze tocht want hotels ontbreken, je slaapt in tweepersoons-tentjes en het weer is geen dag hetzelfde. Ook het terrein is alles behalve vlak. Moet je daarom de Incatrail niet lopen? Nee! Bereid je alleen goed voor, want de wandeltocht is pittig, maar prachtig. Qua weer kun je de Incatrail het best lopen tussen mei en oktober, ondanks dat er in die tijd best nog een buitje kan vallen.

4-daagse Incatrail

Dit is de ultieme tocht voor mensen die beschikken over voldoende tijd, een goede gezondheid en een goede basisconditie. In vier dagen wandel je vanaf 2000 meter over passen van 3900 en 4200 meter. Dan weer over kale vlaktes, dan weer door een dichtbegroeid bergnevelwoud met prachtige bromelia’s en lianen. Ook verken je met de lokale gids, die je gedurende de gehele tocht vergezelt, een aantal zeer fraaie Inca-ruïnes. Kookspullen, tenten, proviand voor vier dagen en brandstof gaan mee met de lokale dragers. Zelf draag je een klein rugzakje met je spullen voor deze 4 dagen, en je slaapzak. Tegen een vergoeding van € 90 (bij de 2-daagse trek € 80) kun je hen ook jouw bagage laten dragen (geef dit wel meteen op bij boeking als je dit wilt).

 

2-daagse Incatrail, met overnachting in Aguas Calientes

Deze tocht is een ideale tour voor mensen die niet over voldoende tijd beschikken, of niet 4 dagen willen lopen, maar toch kennis willen maken met de beroemde Inca paden. De korte trektocht begint bij kilometer 104 nabij de heilige rivier de Urubamba. Het is één dag lopen en aan het eind van de middag kom je aan bij Machu Picchu, waarna je ’s avonds overnacht in het dorpje Aguas Calientes. De twee-daagse Incatrail overnacht dus niet op de Trail, maar in het dorpje Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu. De volgende dag heb je dan rustig de tijd om met de gids de ruïnes te bezoeken, om aan het eind van de middag de trein terug naar Cuzco te nemen. De gids voor de 2e dag, de bus omhoog naar Machu Picchu en de entree voor 2 dagen Machu Picchu is in het 2-daagse pakket inbegrepen.

 

Als je de Incatrail wilt lopen, vermeld dat dan op je boekingsformulier en boek zo vroeg mogelijk. De trek is zo populair dat als je later boekt, er grote kans is dat je hem niet kunt lopen. Geef bij boeking je juiste naam en paspoortnummer door (dus zorg dat je een paspoort hebt dat nog 6 maanden na de reis geldig is!), aangezien de entreebewijzen op naam en paspoortnummer staan. Latere wijzigingen van namen of paspoortnummers zijn op aanvraag en hebben financiële consequenties.

De Incatrail is altijd op aanvraag en is pas definitief als je van ons de bevestiging hebt gekregen. Gezien de hoge annuleringskosten berekenen we € 100,- annuleringskosten als je zelf besluit je al bevestigde Incatrail te annuleren. Het niet (meer) mogelijk zijn van het lopen van de Incatrail heeft niet tot gevolg dat de reis kostenloos geannuleerd mag worden.

 

Prijs voor de vierdaagse Incatrail is € 365,- per persoon en voor de tweedaagse Incatrail € 305,- per persoon.

 

Deelnemers die door een (facultatieve) excursie ergens anders overnachten dan de groep, kunnen geen aanspraak maken op een vergoeding voor de niet-genoten hotelovernachtingen uit het standaardprogramma.

Lees verder^Dag 55 : Cuzco

Het loont de moeite om het speciale Cuzco Visitor Ticket aan te schaffen, dat je toegang geeft tot vrijwel alle belangrijke monumenten, kerken en musea in de stad en de belangrijkste ruïnecomplexen in de omgeving.

Lees verder

^Dag 56 : Cuzco

Prefereer je de buitenlucht, slenter dan door de straatjes van de kunstenaarswijk San Blas of bekijk de mooie lama- en alapaca-truien die verkoopsters proberen te slijten. Vanwege haar historisch belang trekt Cuzco een toeristenschare vanuit de gehele wereld. Het zal je dan ook niet verbazen dat keukens uit bijna uit alle landen vertegenwoordigd zijn. Geniet 's avonds ergens van een live-optreden van indiaanse muzikanten tot in de vroege uurtjes.

Lees verder

^Dag 57 : Vertrek Cuzco - Lima - Amsterdam/Brussel

Vanuit Cuzco neem je een binnenlandse vlucht naar Lima. Wellicht heb je tijd om nog even de stad te verkennen voordat je 's middags of 's avonds doorvliegt naar Amsterdam/Brussel.

 

Lees verder

^Dag 58 : Aankomst

Hier eindigt jouw fantastische Ecuador, Peru, Bolivia en Chili rondreis.

 

Opmerking:

Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat door een lokale staking of wegblokkade de route niet afgelegd kan worden zoals hierboven beschreven is. De alternatieve route kan eventueel gepaard gaan met extra kosten voor de deelnemers (bijvoorbeeld een binnenlandse vlucht of een nieuwe hotelreservering).

 

Van reisblog naar fotoboek
Laat een prachtig fotoboek afdrukken van je verhalen & foto's. Al vanaf € 21,95.
reisdrukker.nl

1 Reactie

  1. Ben en Zwaantje.:
    10 november 2014
    Mooi beknopt reisverslag. Ik heb het opgeslagen en ga het volgen! Liefs.